Soms kan een agendapunt al eens jaren op de agenda staan.
Om de één of andere rede komt het er niet van, …lopen de plannen vast, en ja,…soms geraakt het dan ook van de agenda. Soms… duikt het toch weer op, en komt het toch nog in orde… zo geschiedde…

Dit verhaal, deze verwezenlijking, vindt zijn oorsprong in… 2003!! In 2003 organiseerde KWB Lembeek een grote retrospectieve tentoonstelling rond kunstenaar Gustaaf Colruyt. Gustaaf Colruyt is de zoon van de andere bekende Lembeekse kunstenaar Camille Colruyt, vooral gekend om zijn religieuze kunst. Gustaaf zette een tijd het atelier van zijn vader verder toen hij in 1973 overleed. Gustaaf Colruyt ging zijn eigen weg en verhuisde zijn atelier naar Antwerpen.

Gustaaf Colruyt bleef door een andere Gustaaf… Vandermeeren echter verbonden met Lembeek, en meer bepaald met de KWB, door het jaarlijkse toneel. Staafke Vandermeeren was sedert zijn 14 jaar werkzaam bij Camille Colruyt als edelsmid. Toen Staafke Vandermeeren zijn traject als huisregisseur bij het KWB Toneel inzette, nam hij Staafke Colruyt onder de arm om de grime te doen. Dit doet Staafke Colruyt nu al meer dan 40 jaar.

In 2002 kwam Edwin Vandermeeren postvatten in het bestuur. Eén van de eerste “dromen” werd de verwezenlijking van een retrospectieve rond Staaf Colruyt…een soort wederdienst voor jaren trouwe samenwerking. Het werd een succes. Er onstond een nieuwe droom… een kunstwerk van Staafke naar Lembeek brengen…
Nu, 17 jaar later is het zover. Dankzij de ondersteuning van Bart Decoster, die via het kunstplatfrom 3-tien Art de werken van Staaf Colruyt beheert, kwamen de plannen plots in een stroomversnelling. Bart was een klasgenoot van Edwin en was in het verleden ook betrokken bij het toneelgebeuren bij De Linde. Het wonder geschiedde… Het 17 jaar oude initiatief van KWB Lembeek werd plots werkelijkheid!
Op vrijdag 4 December werd het kunstwerk van Gustaaf Colruyt ingehuldigd door de heer burgemeester Marc Snoeck. Het werd een prachtig beeld van dorpsfiguur Maurice Decochez. Maurice was houtsnijder/beeldhouwer, geboren in Lembeek in 1913 en overleden in Halle in 1986. Maurice werkte indertijd als losse medewerker voor Camille Colruyt, vader van beeldhouwer Gustaaf Colruyt. De link met Staafke Vandermeeren, Edwin Vandermeeren én KWB Lembeek is dan ook “vanzelfsprekend”.
“Maurice” was een uitzonderlijke verschijning en persoon die door alle Lembekenaren gekend was. Uitzonderlijk was dat, ondanks zijn natuurlijke handicap en gedwongen vrijgezellenbestaan, zijn nooit aflatend optimisme. Wie hem gekend heeft kent zijn immer uitgesproken woorden: “La vie est belle.”, maar ook “een half pond”,…of “un rond”, toen hij met zijn blinkende ring je de zegen gaf. Je kan het beeld bewonderen aan de ingang van het Kasteelpark, rechtover de plaats waar hij jaren woonde.
Samen met het Stadsbestuur en Gustaaf Colruyt hopen we het beeld wat “feestelijker” in te huldigen op een ander Corona-vrij moment…
Jullie krijgen alvast een voorsmaakje…
Bij de ingang van het kasteelpark kan je het voortaan bewonderen.